Ours blancs foncés, National Geo Belgique!

Dans le magazine National Geographic Belgique & Hollande – Août 2011 – sur les ours blancs/foncés.« … Op een druilerige najaarsochtend aan de kust van Brits-Columbia slentert een schimmige gestalte naar de waterkant: een zwarte beer die komt eten. Het is paaiseizoen in het Great Bear Rainforest, een van de grootste gematigde kustregenwouden ter wereld, en de vis in de kreken van Gribbell Island zit barstensvol kuit. De beer snuffelt wat rond in een bruinwierveldje. De stank van verrotting dringt door de regen en mist heen. Tussen de slierten zegge liggen dode roze en chumzalmen. De beer beweegt als een schim door het landschap; zijn zwarte vacht valt nauwelijks op tussen de grauwe rotsen en het donkere bos.


Marven Robinson heeft de beer wel gezien, maar vindt hem niet bijster interessant. “Verder stroomopwaarts hebben we misschien meer geluk,” zegt de 43-jarige natuurgids. Gribbell Island ligt in het territorium van zijn volk, de Gitga’at. Deze beer is niet wat hij zoekt. Hij kijkt uit naar een zeldzamer dier: een mooksgm’ol in de taal van de Gitga’at, een spirit bear in het Engels. Het is een wandelende contradictie: een witte zwarte beer.


De kermodebeer, zoals hij wel wordt genoemd, is geen ijsbeer en geen albino, maar een witte variant van de Amerikaanse zwarte beer die vrijwel alleen in het Great Bear Rainforest voorkomt. Dit natuurgebied van 65.000 vierkante kilometer (bijna de oppervlakte van de Benelux) strekt zich over een lengte van vierhonderd kilometer uit langs de Canadese westkust en bestaat uit een netwerk van nevelige fjorden, dichtbeboste eilanden en besneeuwde bergen. Het is al honderden generaties lang het domein van inheemse volken als de Gitga’at, die het delen met grizzlyberen, zwarte beren, wolven, veelvraten, bultruggen en orka’s. Het gebied is even ruig als raadselachtig. Er leven vissende wolven, zwemmende herten en reuzenlevensbomen van meer dan duizend jaar oud. En dus die witte zwarte beren… more info >>  »